Viss par un ap Ziemassvētkiem!


    Citi Ziemassvētku ēdieni

    Share

    Admin
    Admin

    Number of posts : 40
    Join date : 21.11.10
    Age : 25
    Dzīvesvieta : Brocēni

    Citi Ziemassvētku ēdieni

    Post  Admin on Svētdena Novembris 21, 2010 3:25 pm

    Medus piparkūkas ar riekstiem un rumu

    500 g medus,
    500 g cukura,
    100 g riekstu vai mandeļu,
    200 g sviesta,
    20 g ruma vai konjaka,
    citrona vai apelsīna miziņas,
    3 līdz 4 ēdamkarotes dedzinātā cukura,
    1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma,
    2 tējkarotes sodas,
    milti pēc vajadzības(apmēram 1 kg)
    Medu ar cukuru uzvāra, pieliek sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, citrona miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu izsijātus miltus.
    Mīklu ātri samīca, ļauj nostāvēties. Veltnē plānā kārtā un cep spiestas figūriņas.
    Dedzinātā cukura pagatavošana: ņem pāris ēdamkarotes cukura un mazliet ūdens, karsē uz tīras pannas, līdz cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns.

    Medus pīrāgs ar āboliem

    350 g kviešu miltu,
    50 g medus,
    75 g sviesta,
    1 glāze piena,
    25 g raušu,
    25 g cukura,
    nedaudz sāls.
    Pildījumam:
    500 g ābolu,
    50 g medus,
    250 g krējuma,
    1 ola.
    Siltā pienā liek raugu, cukuru, sāli un nedaudz miltu, lai ieraugs kļūtu krējuma biezumā. Pēc uzrūgšanas pievieno izkausēto sviestu, daļu medus, miltus un iemīca mīklu. Ļauj uzrūgt, izrullē 1 cm biezumā un liek uz plāts, ļauj uzrūgt, uzliek pildījumu. Cep. Pildījums: ābolus nomizo, izņem sēklas, sagriež šķēlītēs un aplej ar olas, krējuma un medus maisījumu. Ābolu vietā var likt ogas vai biezpienu ar medu un krējumu.

    Ziemassvētku brendija kūka

    1/2 glāzes sviesta,
    1/2 glāzes parastā vai brūnā cukura,
    1/4 glāzes medus,
    2 olas,
    1 glāze miltu,
    1 tējkarote cepamā pulvera,
    1 tējkarote smaržīgo garšvielu: kanēlis, kardamons, krustbagliņas, ingvers, muskatriekts u. c.
    Nažagals sāls,
    Puscitrona miziņa,
    1/3 glāzes apelsīnu sulas,
    2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu: rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes u. c.
    1/2 glāze cukātu,
    1 glāze sasmalcinātu lazdu riekstu vai mandeļu,
    1/2 glāzes brendija liķiera ar citronu.
    Žāvētos augļus, riekstus, mandeles, cukātus vairākas dienas iepriekš izmērcē brendijā.
    Bļodā saputo mīkstu sviestu, līstošu medu un cukuru, līdz veidojas viendabīga masa. Pa vienai pievieno olas. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un garšvielām, izsijā caur sietu. Putojot masai pārmaiņus lēni pievieno apelsīnu sulu un miltus. Žāvētos augļus, riektus, mandeles, cukātus un sasmalcinātu citronmiziņu samaisa un uzmanīgi iecilā masā. Labi samaisa.
    Kēksa veidnē ieklāj cepamo papīru un ielej kūkas mīklu. Cep apmēram 2 stundas 150 grādu temperatūrā. Gatavību pārbauda, iedurot koka skaliņu: ja kūka gatava, - mīkla pie skaliņa nelips.
    Gatavo kūku veidnē atdzesē, izņem no formas un noņem cepamo papīru. Marli, kurā ietīs kūku, samitrina ar brendiju. Kūku cieši ietin marlē, tad folijā. Ietītu liek ledusskapī vai citur vēsumā un tur vairākas vai vismaz vienu nedēļu līdz Ziemassvētkiem.
    Lai kūka iegūtu savdabīgu aromātu, to ietin brendijā, konjakā, liķierī vai to maisījumā mērcētā marlē vai audumā, tad folijā un tur vēsā vietā vai ledusskapī. Ja tur ilgāk par nedēļu, tad reizi nedēļā marli atkārtoti samērcē un tajā ietin kūku.
    Ziemassvētku kūku var rotāt ar žāvētiem augļiem, riektiem vai mandelēm, cukātiem, glazētiem augļiem, marcipānu vai ar cukura glazūru.

    Biezpiena deserts ar piparkūkām

    200g biezpiena,
    400g persiku vai aprikožu jogurta,
    20g želantīna,
    150g piparkūku.
    Pagatavošana:
    Biezpienu sajauc ar jogurtu, saberztām piparkūkām un visu uzputo. Ja vēlas saldāku var pievienot nedaudz aprikožu ievārijuma. Pievieno sagatavotu želantīnu un sastindzina. Kā piedevas izmanto dzērvenes un citus augļus un ogas pēc vēlēšanās.
    santa

      Tagad ir Pirmdiena Decembris 05, 2016 2:31 pm