Viss par un ap Ziemassvētkiem!

    Latviešu tradicionālie ēdieni

    Share

    Admin
    Admin

    Number of posts: 40
    Join date: 21.11.10
    Age: 22
    Dzīvesvieta: Brocēni

    Latviešu tradicionālie ēdieni

    Post  Admin on Svētdena Novembris 21, 2010 2:50 pm

    Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.
    Kaut gan katrai saimniecei ir sava tautisko ēdienu gatavošanas metode, mūsu piedāvātās cienastu receptes var noderēt kā prasmīgām namamātēm, tā arī cilvēkiem, kas ķersies pie svētku cienasta sagatavošanas pirmo reizi. Lai Jums izdodas!


    Koča jeb ķūķis
    Grūbas - 300 g; žavēts speķis - 200 g; sīpoli - 75 g; ūdens - 2 l; sāls - pēc garšas.
    Grūbas uzber uz sausas pannas un maisot apgrauzdē spilgti brūnas. Tad katliņā ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem apceptu speķi, atkal grūbas un speķi, nobeidzot ar grūbām. Visu pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, kuram jau sāls ir klāt, un cep bez maisīšanas maizes krāsnī vai cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot šķidrumu klāt. Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai. To ēd kā tradicionālo Ziemassvētku ēdienu.


    Sivēns alus mērcē

    1 kg sivēna muguras gabala ar ribiņām, 1 alus pudele, 2 ēdk. sviesta vai margarīna, 1 tējk. sāls, 1 tējk. ķimeņu, 200 g gaļas buljona, 2 ēdk miltu.
    Sautējamā katlā izkausē taukvielas un apbrūnina gaļu. Pārkaisa to ar sāli un ķimenēm un pievieno alu. Cepmtraukam uzliek vāku un sautē 2 h, līdz tā mīksta. Kad gaļa gatava, izņem to no katla un uz 10 min. ietin folijā. Buljonu pievieno gaļas buljonam, kas izveidojies katlā, pievieno miltus, sāli un izvāra. Gaļu izņem no folijas, sagriež šķēlēs un pasniedz ar mērci, kartupeļiem un brokoļiem.

    Grūdenis
    Žāvētas cūkas galvas puse; ūdens - pēc vajadzības; grūbas - 300 g; kartupeļi - 800 g; sīpols - 1 gab;
    Žāvētu cūkas galvu pārlej ar aukstu ūdeni, pieliek nomazgātas grūbas un sīpolu, vāra, kamēr gaļa ir mīksta. Tad zupai pieliek sagrieztus kartupeļus un, ja vajadzīgs, pielej vēl ūdeni, lai tā būtu krietni bieza. Grūdeni ēd galvenokārt ziemas mēnešos, ja vēlas, ar skābu krējumu.

    Taukšķēti zirņi

    Pelēkos lauka zirņus sāls ūdenī novāra gandrīz mīkstus, tad uzber uz ietaukotas pannas un maizes krāsnī vai cepeškrāsni apgrauzdē sausus un brūnus. Taukšķētus zirņus ēd tieši ar roku bez sevišķām piedevām.

    Speķa rauši
    Kviešu milti - 500 g; piens - 1 glāze; sviests - 25 g; raugs - 25 g; kartupeļi - 100 g; sāls - naža gals. Pildījumam: žāvēts speķis - 400-500 g; sīpoli - 50 g; pipari - naža gals; ķimenes - ½ tējkarotes; cukurs - naža gals.
    Pienu, sviestu un sāli sasilda līdz 30° C. Tad šajā maisījumā izšķīdina raugu un izsijātus kviešu miltus. Mīcot mīklai pieliek novārītus, sasmalcinātus kartupeļus. Labi samīcītu mīklu siltā vietā uzraudzē, atspiež traukā atpakaļ, vēlreiz uzraudzē, tad sadala apmēram 20-36 vienādās daļās.
    Katru mīklas gabaliņu saspiež plakanu, vidū liek apmēram vienu ēdamkaroti speķa pildījuma, malas saspiež kopā, veidojot mēnešveidīgu rausi, ko liek uz ietaukotas plāts ar šuvi uz leju. Tos vēlreiz uz plāts uzraudzē, pārziež ar pussaputotu olu un cep karstā krāsnī apmērām 10 minūtes. Ēd karstus vai aukstus.
    Pildījumam speķi sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, cukuru un ķimenes pēc garšas. Ja vēlas, speķi ar sīpoliem var viegli apcept.

    Cūkas cepetis

    Cūkas gaļa (no šķiņķa gabala) - 1 kg; sāls; sīpols - 1 gab.; burkāns - 1 gab.
    Gaļas gabalu noslauka, ieberž ar sāli un ar ādu uz leju liek cepešpannā. Gaļai apakšā paliek tīrus lapukoka skaliņus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu un lielās šķēlēs sagrieztu burkānu, ielej nedaudz ūdens un liek karstā krāsnī. Kad gaļa apcepusies brūna, to pārlaista ar karstu ūdeni vai buljonu un cepšanu turpina mazākā siltumā, bieži aplaistot. Pusizceptu gabalu apgriež otrādi, ādu ar asu nazi sagriež nelielos kvadrātiņos un cep, kamēr cepetis gatavs. Lai āda būtu mīkstāka, to cepot dažas reizes pārziež ar sviestu. Gatavu cepeti mazliet atdzesē, tad sagriež glītās šķēlēs un sakārto cepešbļodā.
    Pannas šķidrumam pielej karstu ūdeni, uzvāra, ļauj nostāties nosmeļ liekos taukus, pievieno aukstā ūdenī iejauktus miltus, uzkarsē, izkāš un pasniedz pie cepeša kopā ar vārītiem kartupeļiem un skābiem kāpostiem.

    Zoss cepetis

    Notīrītai zosij nocērt galvu ar kaklu, spārnus, kājas un apakšējo griezumu aizšuj. Zosi no visām pusēm ieberž ar sāli, liek uz pannas ar krūti uz leju, pārlej nedaudz ar ūdeni un cep karstā krāsnī, aplaistot ar vārošu ūdeni. Pusizceptu apgriež un, tāpat aplaistot , turpina cepšanu, līdz cepetis gatavs. Aplaistīšana ir ļoti svarīga, jo tad cepetis ir mīksts un sulīgs.
    Ja zoss trekna, tad cepot iztek daudz tauku. Tie jānosmeļ, lai nesadegtu. Lai gatavais cepetis būtu irdenāks, ieteicams zosi 20 minūtes pirms gatavības pārlaistīt ar dažām karotēm auksta ūdens. Jauna zoss cepsies 1-1,5, vecāka 2-3 stundas. Labam cepetim jābūt gaiši brūnam, mīkstam un sulīgam. Gatavam cepetim izņem diegus, sadala glītos gabalos un sakārto iepriekš sakarsētā cepešbļodā.
    Mērci gatavo no šķidruma, kurā zoss cepusies, nosmeļot liekos taukus un pievienojot nedaudz aukstā ūdenī iejauktu miltu. Šķidrumu sakarsē, pielej drusku karsta ūdens, atvāra gaļas piecepumu un izkāš.
    Zoss cepeti pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem un āboliem, kurus veselus cep cepešpannā blakus zosij, kā arī ar sutinātiem kāpostiem un brūkleņu ievārījumu.

    Sautēti kāposti

    2 kg saldskābi kāposti, 3 palieli sīpoli, 3 rīvēti burkāni, 1/2 – 1 glāze eļļas, cukurs.
    Kāpostus kopā ar rīvētiem burkāniem liek katlā un sautē. Kad 1 h tie ir sautējušies, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, eļļu un cukuru pēc garšas. Vāra vēl 1 h līdz tie ir mīksti un garšīgi. Ja vēlaties atsvaidzināt ēdienu, neilgi pirms sautēšanās beigās var pievienot gabaliņos sagrieztu svaigu ābolu.

    Maizes biguzis

    Rupjmaizi sagriež gabaliņos un liek bļodā. Pāri tai lej aveņu vai brūkleņu ievārījumu, kas nedaudz atšķaidīts ar ūdeni. Tam visam pievieno medu pēc garšas.

    Piparkūkas

    100 g sviesta; 75 g cukura; 100 g sīrupa; olas dzeltenums - 2 gab.; kviešu milti - 350-400 g; soda - 1 tējkarote; potaša - 1/3 tējkarotes.
    Garšvielas : apelsīna miziņa, pipari, krustnagliņas - 6-8 gab.; kardamons - 1 tējkarote; koriandrs, ingvers, muskatrieksts - 1 ēdamkarote; kanēlis - ½ tējkarotes; ola pārziešanai - 1 gab.; rieksti pārkaisīšanai - pēc vajadzības.
    Svaiga apelsīna miziņu pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr tā mīksta. Tad nogriež balto daļu, bet dzelteno sīki sasmalcina. Kaltētas apelsīnu miziņas saberž miezerī vai samaļ. Ingveru un muskatriekstus sarīvē uz smalkās rīves. Sviestu, pusi no cukura un visu sīrupu uzvāra. Vārošā masā iekuļ pusi miltu, sasmalcinātas, sajauktas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla atlec no katla malām, tad atdzesē. Atdzisušajai masai pievieno olu dzeltenumu un pārējo cukuru, to iepriekš sabrūninot, lai piparkūkas būtu brūnākas, vēlreiz sakuļ, piesijā pārējos miltos, pieliek sodu un potašu un ar rokām mīklu pamatīgi samīca. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla kļūst vienādi spīdīgi gluda un pietiekami cieta. Samīcīto mīklu ļoti plāni izveltnē un ar veidnītēm izspiež piparkūkas. Tās pārziež ar sakultu olu, ja vēlas, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un cep ļoti karstā cepeškrāsnī gaiši brūna.


      Tagad ir Piektdiena Aprīlis 18, 2014 11:29 pm